;

Talenten komen tot bloei bij dagbesteding WLGroep

Bij dagbesteding de Kolk van WilgaerdenLeekerweideGroep (WLGroep) in Hoogkarspel komen dagelijks zo’n zestig deelnemers samen. In het voormalig schoolgebouw aan de Tuinstraat maken cliënten met een verstandelijke beperking kennis met diverse materialen en leren ze om met passie kwalitatieve producten te maken. Van geboorteslingers tot haarspeldjes en van tegels met wijsheden tot kaarsen in de prachtigste vormen en kleuren.

Talenten komen tot bloei bij dagbesteding WLGroep

“Bij de Kolk maken we producten die gewild zijn. Dus geen knutselwerkjes, iets waar dagbesteding helaas nog vaak mee wordt geassocieerd,” aldus coördinator Mirjam Wissink van de Kolk. Dit jaar werkt zij 12,5 jaar bij de Kolk. Geboren en getogen in Hoogkarspel begon ze hier als stagiaire en daarna volgde een vast dienstverband. Inmiddels is ze de coördinator van de locatie. “Ik ben hier begonnen en nooit meer weggegaan, want iedere dag vind ik het nog steeds een feest om hier te zijn.”

Zorg op maat

In de verschillende lokalen werken de deelnemers, variërend van 16 tot 67 jaar, samen aan het vervaardigen van allerhande producten. In ieder lokaal wordt er met ander materiaal gewerkt. Denk aan papier, hout, metaal, kaarsvet, stof, verf en klei. Bij de intake van een nieuwe deelnemer wordt gekeken in welke groep(en) diegene wil meedraaien. Mirjam: “Ons uitgangspunt is: wij zien de cliënt zoals deze is en bieden zorg op maat dat naadloos aansluit op de interesses. We kijken naar wat er voor de client mogelijk is. Je hoeft bij ons niet helemaal zelfstandig een product te kunnen maken, want dat doen we samen, binnen de groep, ieder op zijn eigen niveau.”  Daarnaast beschikt De Kolk over een ruimte waar een groep workshops kan volgen. Deze worden bedacht en gegeven door de eigen medewerkers. En wie zijn hart wil ophalen in de tuin kan dat doen onder begeleiding van een enthousiaste vrijwilliger, een oud leraar met hele groene vingers en veel kennis. “Waar cliënten bij andere organisaties soms naar meerdere locaties moeten, bieden wij op één locatie alle soorten dagbesteding aan. Hierdoor kunnen we onze cliënten makkelijk aan andere activiteiten laten snuffelen. Wij stimuleren dit actief, want we leren hen graag steeds nieuwe dingen. Dat is de kracht van dagbesteding bij WLGroep.”

Eigentijdse producten

De producten van de Kolk vinden gretig aftrek. Zo wippen er regelmatig mensen uit de buurt even binnen om in de winkel iets leuks te kopen voor een verjaardag of speciale gelegenheid. Mirjam: “Wij maken onderdeel uit van de Hoogkarspelse gemeenschap en hebben goed contact met de buurt.  Hierdoor krijgen we soms ook verzoekjes om iets persoonlijks te maken, bijvoorbeeld een speciale kaars of een bord met persoonlijke tekst.” Ook buiten de locatie zijn producten van de Kolk verkrijgbaar. “Naast dat we een paar keer in het jaar op een markt staan en er twee keer per jaar zelf één organiseren op de locatie, verkoopt drogisterij De Hoek uit Wervershoof een breed assortiment van ons. Ook maken ze zelf leuke cadeaupakketten van onze artikelen. En bij twee kappers in de buurt, Karins Haar ID uit Medemblik en Suniks Kapsalon uit Enkhuizen staan onze speldjes op de toonbank. Extra speciaal is dat Sunik de zus is van één van onze cliënten,” aldus Mirjam. Steeds meer mensen weten de Kolk ook op Facebook te vinden.

Geboorteslingers

De grootste afnemer is echter de kraamafdeling van het Dijklander ziekenhuis in Hoorn. Mirjam: “Als daar een baby geboren wordt, maken de verpleegkundigen een letterslinger met de naam van het kindje en hangen deze op. En laten onze cliënten nou net die roze en blauwe letters maken! Jaarlijks bestelt het ziekenhuis er duizenden bij ons. De slinger gaat uiteraard mee naar huis en wordt daar regelmatig voor het raam of aan de box gehangen. Ik kom ze in heel West-Friesland tegen. Je wilt niet weten hoe trots ik dan op onze cliënten ben. Het maken van de babyletters is echt een bedrijfje binnen de dagbesteding. Dit spreekt veel cliënten en ouders of vertegenwoordigers erg aan.”