;

We hadden onze eerste kus op de gaypride

Een andere geaardheid hebben is voor Meike*) niet vreemd. Haar broer is homoseksueel en bij op school heeft ze ook wel eens gevoelens gehad voor een meisje. Toen ze had gezoend met een jongen en eigenlijk niets voelde, wist ze dat het niet klopte. Of juist wel! Ze wist: ze valt op vrouwen.

We hadden onze eerste kus op de gaypride

Renate had eerder wel eens met een vriendin gezoend en dit voelde fijn. Maar hiervoor uitkomen vond ze nog lastig. Daarna is zij jarenlang biseksueel geweest en heeft relaties gehad met mannen. Maar dat voelde niet goed. Ze weet nu zeker: ze valt echt alleen op vrouwen.

Veilig voelen
“In het verleden heb ik op een besloten groep gezeten en hier heb ik wel relaties gehad met mannen, hoewel ik wist dat ik op vrouwen viel. Maar ik vond het lastig om te zeggen, ik werd op deze groep al gepest en durfde het daarom niet. Ik was bang voor de reacties. Toen ik later op een andere groep kwam voelde ik me wel veilig genoeg om het te vertellen, zij begrepen mij beter. “

Familie
Renate heeft eerst haar familie en directe omgeving over haar geaardheid verteld. Daarna heeft zij het ook op facebook gedeeld, zij was toen 18. Ze wist wat haar echt gelukkig maakte en dat is dan ook het belangrijkste, niet wat een ander er van vindt. Dan is het makkelijker om open te zijn naar iedereen.

Meike’s familie wist het eigenlijk al. “Mijn broer is homoseksueel dus hierdoor was ik minder bang om het te vertellen. Maar om het mijn oma te vertellen vond ik lastig. Wat zou ze denken, ze reageerde juist heel lief en heeft me altijd geaccepteerd. Iedereen heeft mij altijd geaccepteerd.”

Elkaar gevonden
Meike en Renate hebben elkaar ontmoet via de facebookgroep lesbische liefde. Volgens Renate was het apart en grappig tegelijk. Via iemand anders ontdekten ze elkaar en zodra ze elkaars nummer hadden waren ze niet meer bij elkaar weg te slaan. De andere dame in het spel maakte geen kans. Renate wist het gelijk, “dit is mijn type. Zij wordt mijn meisje!”

“Ik zag Renate voor het eerst op de gaypride. We waren allebei best zenuwachtig. Het liefste wilden we elkaar vastpakken maar we waren toch wat te verlegen voor.
De mensen in de groep met wie we waren zeiden: “Doe het toch gewoon!” Maar ik vond dat nog best spannend. Maar toen het juiste moment daar was, kusten we elkaar. Daarbij werden we op de foto gezet. Toen was het echt!”

Acceptatie
Renate en Meike geven aan dat het niet altijd makkelijk is om uit te komen voor je geaardheid. Zo zijn ze wel eens in ons rug geduwd door jongens in Amersfoort waar we hand in hand  door de stad liepen. Wat zij daar het ergste aan vonden was dat niemand er iets van zei, hoewel mensen de duw wel zagen gebeuren. Dat gevoel, dat niemand aan hun kant stond en hielp, deed zeer.

“Wij voelen ons over het algemeen geaccepteerd. Heel soms is dat niet het geval. Wij kunnen niet altijd onszelf zijn,  zoals een heterostel. Daar houden we rekening mee want we willen ruzie of vervelende situaties voorkomen. Het is nog steeds niet vanzelfsprekend dat mensen overal en altijd hand in hand kunnen lopen met degene van wie ze houden. Dat vinden raar en vooral erg jammer. ”  

Respect en geluk
Meike en Renate kunnen zich heel goed voorstellen dat het voor mensen die binnen in een instelling wonen extra lastig kan zijn om uit de kast te komen. Wanneer je al een beperking hebt of in de knoop zit met jezelf kan dit het uiten moeilijker maken. Daarnaast begrijpen zij het ook dat mensen naast hun beperking niet nóg een label willen hebben.

De meiden gunnen deze mensen al het geluk en liefde van de wereld, gewoon omdat iedereen dit verdient. Het maakt niet uit wie of wat je bent, welke huidskleur je hebt of waar je woont. Iedereen is gelijk en iedereen is hetzelfde.

Tip: wie kan helpen
Als tip geven de meiden mee: zoek hulp als je moeite hebt met je geaardheid en hoe hiervoor uit te komen. Neem contact op met de organisaties die in de LHBTQI (PA) wereld bestaan. “Je bent niet alleen en je hoeft niet alleen te zijn. Praat met deze mensen. Zij hebben hier ervaring mee. Zij begrijpen je en kunnen je helpen.”

Belangrijk
Meike en Renate  vinden dit artikel belangrijk. Iedereen hoort gerespecteerd te worden om wie en wat hij is. Iedereen verdient dat. Zij willen graag dat mensen in hun waarde worden gelaten. Want het gaat er niet om wat je bent, maar wie je bent!

*) de meiden zijn trots op zichzelf en hun verhaal. Maar om privacyredenen vinden ze het fijner hun eigen naam niet te gebruiken.