In onze wijkleercentra in Koggenland, Medemblik en Hoorn geven studenten van de opleiding Helpende Zorg & Welzijn lichte ondersteuning aan de wijkbewoners. Zij brengen hun opleiding direct in de praktijk. Claudia Heerens is als wijkleermakelaar de schakel tussen wijkbewoners, studenten en gemeente. In haar column deelt Claudia wat zij meemaakt met studenten en cliënten in de wijkleercentra van het Horizon College.
In het najaar van 2021 heb ik een student laten kennismaken met een echtpaar in Hoorn. Meneer had sinds een half jaar de ziekte van Alzheimer. Zijn vrouw vertelde mij eerder daarover: ‘Ik zie dat mijn man nu nog goed is, dus het zou fijn zijn als hij wat bezoek kreeg van een jonger iemand. Zo blijft hij actief, ziet u. Ik kan dan mooi ook even wat voor mijzelf doen.’ Ik had de student gevraagd of hij bekend was met de ziekte van Alzheimer. ‘Eh, eigenlijk niet. Maar ik ga het gewoon proberen.’
Samen wandelen
Zo zaten we op de dag van de kennismaking aan de keukentafel. Meneer vertelde mij dat hij het erg leuk vond om te gaan wandelen, maar dat hij soms even niet meer wist hoe hij terug moest komen. De student reageerde direct en stelde voor om dan samen te gaan wandelen.
Je zag het ongeloof op het gezicht van meneer. ‘Meen je dat werkelijk? Oh, wat zou dat fijn zijn!’ Hij keek even goedkeurend naar zijn vrouw. ‘Als we dan gelijk ook samen de krant kunnen lezen, zou dat geweldig zijn’, aldus meneer. En zo werd het wijkleren opgestart.
Hard achteruit
Inmiddels zijn we een goed jaar verder en is er in de tussentijd enorm veel veranderd. Het bleek dat meneer na de kennismaking nog drie maanden goed gelopen heeft. Daarna ging het niet meer en kwam meneer eigenlijk nauwelijks meer buiten. Al die keren is de student meneer trouw blijven bezoeken, maar de student zag en vertelde mij geregeld dat het hard achteruit ging met het geheugen van meneer. ‘Ik vind het best moeilijk om meneer zo te zien. Ik weet ook niet zo goed meer wat ik moet ondernemen met meneer’, vertelde de student mij.
Ook van andere studenten hoorde ik voorbeelden dat zij tijdens hun stage soms niet zo goed wisten hoe ze op bepaalde situaties moesten reageren. Dat snap ik. Ga er maar aan staan: iemand die steeds dingen herhaalt, zijn spullen of de weg steeds kwijt is. En dat niet één keer, nee, dat is constant, de hele dag door. Het is echt heftig om te zien!
Helaas ging uiteindelijk het wonen thuis niet meer en is meneer verhuisd naar een zorginstelling. ‘Hij liep de hele dag in huis achter mij aan, was steeds zijn ritme kwijt en dwaalde in de nacht het huis rond en viel dan steeds’, vertelde mevrouw met tranen in haar ogen. ‘Ik kan niet anders dan hem laten gaan. Ik sta hier echt machteloos in.’
Juiste begeleiding
Alle studenten van het wijkleercentrum hebben in het voorjaar van 2022 een training gevolgd van de Alzheimerstichting over de verschillende vormen van dementie en hoe ze het beste kunnen omgaan met mensen die een vorm van dementie hebben. Ze krijgen letterlijk tools om in te kunnen zetten. Doordat de studenten een training krijgen op het wijkleercentrum, zijn zij beter voorbereid op wat ze mogelijk kunnen tegenkomen in de praktijk.
‘Weet u Claudia, ik heb zoveel geleerd het afgelopen jaar. Het is echt heel spijtig dat meneer niet meer thuis kan wonen, maar ik denk dat hij nu wel de juiste begeleiding krijgt die hij nodig heeft.’
Ik denk dan maar één ding: dit had ik jou nooit kunnen leren vanuit een boek.